Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koľko má dostávať šéf Národnej galérie?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

„Chceli by sme vyjadriť náš údiv a zdesenie nad prepustením Jiřího Fajta.“ Tak sa končí list, ktorý minulý týždeň podpísalo 33 riaditeľov svetových múzeí a galérií vrátane newyorskej MoMA a londýnskej Tate.

Koľko má dostávať šéf Národnej galérie? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

znalec stredovekého umenia Jiří Fajt, ktorý žil dvadsať rokov v Nemecku (má i tamojšie občianstvo), riadil Národnú galériu v Prahe od roku 2013. Za ten čas zdvojnásobil počet návštevníkov (z 386- na 691-tisíc ľudí ročne) aj tržby zo vstupného na 2 milióny eur. O galérii sa opäť začalo hovoriť ako o mieste, kde to žije: vystavoval tu Aj Wej-wej aj najdrahší žijúci maliar Gerhard Richter. Česko-nemecký projekt o Karlovi IV., ktorý pripravil Fajt osobne, sa stal najnavštevovanejšou výstavou roka. A minister kultúry predminulý štvrtok Fajta na hodinu vyhodil – podľa jeho slov „musel konať bezodkladne“.

Tu treba vysvetliť politický kontext. Minister menom Staněk je slabučká figúrka: učiteľ občianskej výchovy (za federácie učil na vojenskej škole v Liptovskom Mikuláši), ktorý sa z lokálneho politika v Olomouci vlani vyšvihol až do vlády. Pražskej kultúrnej obci je na smiech a sociálna demokracia donedávna zvažovala jeho výmenu. Potom v januári unikla do denníka MF Dnes informácia, že sa nešťastník objednal k prezidentovi s prosbou o politickú podporu. Miloš Zeman mu ju vraj blahosklonne prisľúbil – pod podmienkou, že odvolá Fajta. 

Málokto v Prahe pochybuje, že pravým dôvodom odvolania je ministrova slabosť a prezidentova malosť.

Prezident mal šéfa Národnej galérie už dlho na svojom blackliste. Kunsthistorik si kedysi dovolil vo voľbách podporiť jeho protikandidáta, prezident ho preto za trest odmieta vymenovať za profesora Univerzity Karlovej (napriek odporúčaniu vedeckej rady) a Jiří Fajt od neho rovnako zaťato vymáha svoje menovanie súdnou žalobou. Málokto v Prahe pochybuje, že pravým dôvodom odvolania je ministrova slabosť a prezidentova malosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite