Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Facka pre naše peniaze

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

Prijatie ústavného zákona o zavedení stropu pre dôchodok nazývam fiskálnym terorizmom proti verejným financiám. Dosah v objeme 1,6 mld eur sa vyrovná šetreniu bývalej vlády počas štyroch rokov.

Facka pre naše peniaze Natália Ložeková / natalialozekova.sk

čo znamená pre ľudí horšie zdravie verejných financií? Napríklad to, že ak prídu ťažké časy, štát nemusí mať dosť peňazí, aby sa postaral o občanov, ktorí to budú potrebovať. V rámci EÚ máme pritom jednu z najmladších populácií, za 50 rokov sa však stane jednou z najstarších. To znamená zbankrotovanie dôchodkového systému, pokiaľ nebudeme automaticky zvyšovať vek odchodu do dôchodku alebo nepovolíme masívnejšiu imigráciu. Tempo zvyšovania veku pritom bolo veľmi citlivo nastavené a robilo sa presne takou rýchlosťou, aby budúci dôchodcovia prežili rovnaký počet rokov na dôchodku, ako tí súčasní. 

Pamätám si, ako sme tento dôchodkový automat pripravovali na Inštitúte finančnej politiky v roku 2011. Ministerstvo práce vtedy nedisponovalo modernou analytickou kapacitou, takže celá dôchodková reforma bola na nás. A bola vypracovaná tak, že aj podľa OECD to bolo jedno z najlepších nastavení pre dôchodkový systém. OECD ho dokonca používa ako odporúčané aj pre iné krajiny. Tento dôchodkový automat pritom zlepšil zdravie našich verejných financií do budúcnosti bez toho, aby sme v ťažšom pokrízovom období museli výrazne uťahovať opasky štátnych financií. Mimochodom, keď sa Radičovej vláda predčasne rozpadla, v parlamente to už schválila jednofarebná moc Smeru... 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite