Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Strana okolo Andreja Kisku

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Prezidentov definitívny oznam, podľa ktorého zakladá stranu a hneď po odovzdaní úradu projekt naplno rozbehne, pričom cieľom je vyhrať voľby, má potenciál na správu roka. Prečo?

Štefan Hríb: Strana okolo Andreja Kisku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

reakciami upadajúcej koalície na rozhodnutie Andreja Kisku sa netreba zaoberať. Oni ho neznášajú rovnako, ako neznášajú zjavné oslabovanie svojej moci, a to im kalí zrak. Zaujímavejšia je zreteľná nervozita v opozícii aj medzi časťou mienkotvorcov. A ak by som si mal tipnúť, čo je príčinou onej nervozity, stavil by som all-in na ich obavu z vlastného oslabenia.

Tá obava je namieste – Andrej Kiska je stredový človek, nová strana bude tiež stredová, a taká má vždy potenciál odoberať hlasy naľavo i napravo, najmä ak ju podporia osobnosti z oboch pólov. Preto rozumiem obave progresívcov, Matoviča, Hlinu a tak trochu i Sulíka.

Lenže teraz nejde o zachovanie tej či onej strany v parlamente. Teraz ide o charakter krajiny, o návrat elementárnej spravodlivosti, o kľúčový súboj s únoscami štátu, a áno, aj o odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tejto situácii je imperatívom záujem celku, a ten je jasný – poraziť v budúcich voľbách súčasnú koalíciu a extrém a začať budovať spravodlivejšiu republiku.

„ Kiskov projekt nebude opozíciu trieštiť, naopak, pri rozumnom konaní ju bude nielen percentuálne posiňovať, ale aj stmeľovať.“

Progresívci, Sulík, Matovič aj Hlina by teraz isto namietli, že o to isté ide predsa aj im, takže nová strana je zbytočná, a dokonca možno aj škodlivá, lebo triešti sily. 

Lenže nie je a netriešti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite