Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Vlastné pravdy

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Odlietam z New Yorku, všade na Kenedyho letisku sú výstražné tabule, osýpky sa vrátili do civilizácie – Washington, California, Texas vyhlasujú núdzové stavy. Myslím na kamarátku a jej tri deti, ktoré nedala zaočkovať, pretože podľa nej môžu dostať autizmus.

Objektívom Terezy Nvotovej: Vlastné pravdy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nezabrali na ňu ani vedecké štúdie, ani oficiálne vyhlásenia zdravotníckych organizácií. Má prosto svoju pravdu. 

„Svoju pravdu” má však okrem mojej kamarátky nemalé množstvo ľudí po celom svete. Svoju pravdu majú aj voliči Kotlebu, Trumpa či brazílskeho Bolsonara. Svoju pravdu mal Hitler aj Stalin. Vlastná pravda nie je totiž taká nevinná, ako sa javí pri konverzáciách v kuchyni či na Facebooku. Ako s ňou však bojovať?

„Mnoho Slovákov stále verí na urieknutie či na tajné židovské spiknutie.“

Teraz po euforickej výhre prezidentky sa síce môžeme vysmievať všetkým, ktorí šírili jej fotky s vyrobeným „židovským” nosom, môžeme ľutovať tých, ktorí verili, že nás ovláda zázračným amuletom, Sorosom či izraelskou agentúrou, no nemali by sme podceňovať silu „ich pravdy”. Má totiž hlboké korene v antisemitizme, rasizme a poverčivosti, ktoré sa u nás dedia z generácie na generáciu. Áno, mnoho Slovákov stále verí na urieknutie či na tajné židovské spiknutie. Mnohí sú presvedčení, že ženy by sa mali starať akurát o deti a domácnosť, alebo že ľudia iných etník ich chcú vyhubiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite