Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat plánovanej minulosti?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Zažíva socializmus comeback? V Spojených štátoch napríklad neprejde deň, keď by sme nepočuli o čerstvo zvolenej Alexandrii Ocasio-Cortez, ktorá sa považuje za „demokratickú socialistku“.

Návrat plánovanej minulosti? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

medzi prezidentskými kandidátmi demokratov v tejto chvíli dominuje senátor Bernie Sanders, ktorý ešte na konci 80. rokov ospevoval výdobytky sovietskeho systému. Na pravici je preto strašiak socializmu vítaným spôsobom, ako uľahčiť Trumpovi znovuzvolenie. Ak dostane stredná vrstva na amerických predmestiach na výber medzi Trumpovou vulgaritou a vysokými daňami, je celkom možné, že si vyberie to prvé.

„Socializmus“ je však termín, ktorý má len málo spoločné so skutočnými dilemami dneška. A jasné nie je ani to, či ešte dokáže voličov akýmkoľvek spôsobom mobilizovať, pozitívne alebo negatívne.

Predovšetkým, socializmus znamená centrálne plánovanie a štátne vlastníctvo výrobných prostriedkov. Z nekomunistického sveta sa k niečomu takému priblížili v minulosti niektoré európske krajiny. Na myseľ príde Spojené kráľovstvo či Švédsko. Práve návrat takých čias si možno želá Jeremy Corbyn, ozajstné znárodňovanie je však ťažko možné v realite fluidnej, globálne integrovanej a digitálnej ekonomiky. Navyše, na rozdiel od éry pred rokom 1989 neexistuje k trhovej ekonomike žiadna „plánovaná“ alternatíva. To, čo je dnes alternatívou, je autoritársky orientálny pseudokapitalizmus ruského alebo čínskeho typu. Ten však nie je odrazom socialistickej ideológie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite