Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daňové priznanie a Leviatan

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

„Chladný marec pomaly končí, čas na daňové priznanie. Slabý žalúdočný kŕč mi pripomenie, že sa ma to týka,“ znejú slová piesne Slobodnej Európy. Každá daň sa nás týka, diskusia o nich však chýba.

Daňové priznanie a Leviatan Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na Slovensku sa diskutuje o výškach jednotlivých daní a iných parciálnych zmenách, nie o reforme daní a verejných výdavkov, a politici reagujú. Po daňových spŕškach vlád pod taktovkou SMER-u vyšli rok pred parlamentnými voľbami dve menšie koaličné strany s návrhmi na zníženie vybraných daní a odvodov.

Vládam s ministrom financií Kažimírom nestačil veľký nárast daňových príjmov vďaka rýchlemu ekonomickému rastu. Ony zaviedli alebo zvýšili približne 20 daní a dvihli daňové zaťaženie. Bremeno daní ako administratívne vynútených platieb vzrástlo na 63 percent. Ekonomicky deštrukčný je najmä daňový hon na podnikateľov a obchodníkov v podobe dočasných daňových licencií, zvýšenia dane z príjmov právnických osôb, zavedenia dane z dividend, z poistenia a rôznych odvodov, najnovšie aj z obchodných reťazcov.

Pripomeňme, že dane neplatia podniky či obchody, ale v konečnom dôsledku vždy jednotlivci. Dane z podnikania zvyšujú náklady podnikateľov, finančnú záťaž však nesú v podobe vyšších cien ich zákazníci. Zdaňovanie kapitálu a jeho výnosov podkopáva investície, inovácie, tlmí produktivitu, deformuje produkčnú štruktúru a obmedzuje tvorbu zdrojov – a tým aj miezd zamestnancov. A slovenská daň z príjmov právnických osôb vo výške 21 percent zdaňuje zisky najviac v strednej a východnej Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite