Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .stĺpčeky .lotroviny Pištu Vandala

Pred rokmi som v antikvariáte vyňúral knihu legendárneho jazykovedca Jozefa Mistríka Rýchle čítanie. Je to kniha parádna, ale paradoxne, nedá sa prečítať rýchlo. Je to kniha – cvičisko. Celú som si ju počmáral. Urobil som na nej somárske uši, ktoré ma vodia po správnych stránkach.

Lotroviny Pištu Vandala Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nakoniec som si osvojil pár chmatov, ako sa dá rýchlo čítať bez toho, aby ste prichádzali o pasiu z prečítaného, aby vám neušli nuansy, narážky a slovná ekvilibristika. Problém nastal, keď som sa vrhol na čítanie krátkych poetických útvarov haiku. Tu prichádzalo k značným posunom, alebo až nezrozumiteľným motaniciam. Rozhodol som sa preto, že poéziu budem čítať po starom. Teraz každé slovo básne omieľam v ústach ako cukrík. Či kamienok. 

Počul som totiž o chudobnej rodine, kde matka dávala deťom cmúľať kamienky a deti sa čudovali, prečo tie cukríky nemajú žiadnu chuť, no ešte viac sa divili, že sa nikdy nevycmúľajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite