Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mr. Babiš goes to Washington

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Prečo mu to nepriznať: českému premiérovi sa jeho návšteva v Bielom dome podarila. Zatiaľ čo domáca situácia vyzerala až komicky – len čo šéf vytiahne päty, vypuknú zmätky.

Mr. Babiš goes to Washington Natália Ložeková / natalialozekova.sk

andrej Babiš predniesol primerané lichôtky, ukázal zvyšujúce sa české výdavky na armádu a pozval Donalda Trumpa do Prahy. Najvášnivejšia debata sa viedla o tom, či bolo vhodné odovzdať ako dar luxusnú pištoľ ČZ 75 so zlatými prvkami s pripomienkou stého výročia Československa a s vyrytým anglickým nápisom „Pravda víťazí“ a letopočtom Trumpovho narodenia. Teda či je to vtipná podpora Českej zbrojovke na zaoceánskom trhu, alebo je to nevkusné vzhľadom na streľbu na amerických školách (stĺpčekárov názor: vzhľadom na osobu obdarovaného to bol dobrý darček – čím viac zlata, tým lepšie). Americké médiá si všimli podobného „dizajnu“ Melanie Trumpovej a Moniky Babišovej, podobného bohatstva oboch mužov (podľa aktuálnych čísiel magazínu Forbes je Babiš s 3,7 miliardy dolárov bohatší ako Trump s 3,1 miliardy) a problémov s kriminálnym vyšetrovaním. Donald Trump nepovedal nič zvláštne ani srdečné, návštevu nesľúbil a ku koncu už pozeral na hodinky. Väčší záujem mala jeho administratíva, ktorá zariadila Babišovi – a šéfovi českej kontrarozviedky BIS – návštevu v CIA a vyzdvihla český úrad pre kybernetickú bezpečnosť za to, že odporučil nevpúšťať do technologických systémov čínske firmy Huawei a ZTE (.týždeň č. 3/2019).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite