Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Centrálni bankári otočili

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Centrálni bankári sú opäť v strese, a tak – tlačia. Už korekcia z druhej polovice roka 2018 naplnila definíciu medvedieho trhu. Poslušné deti našli pod stromčekom darčeky, neposlušní investori mínus 20 percent.

Centrálni bankári otočili Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ani šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell nevydržal kvílenie vystrašených finančníkov a tweety amerického prezidenta. Prekvapivo zastavil zvyšovanie základného úroku a spravil 180-stupňový obrat. A predstavitelia Fedu sa posledný mesiac predbiehajú vo vyjadreniach, kto akciovým trhom sľúbi viac. Najväčšia a najsilnejšia ekonomika rastie tempom 3,4 percenta, má extrémne nízku 3,9 percenta nezamestnanosť, domáca spotreba rastie a sú na dvojpercentnom inflačnom cieli. No ani v tomto priaznivom prostredí neodolala Amerika pokušeniu zachraňovať akcionárov cez centrálnu banku.  

V Číne zasa majú rok prasaťa a tamojší centrálni plánovači paniku. Rast 6,6 percenta za rok 2018 príde Európanovi celkom fajn. Tieto čísla sú však pre Čínu najhoršie za posledných 28 rokov. Následky bublín vyvolaných pokrízovou stimuláciou novými peniazmi vidieť všade. Ich ceny začali klesať. Úverovanie sa tiež spomaľuje, príjmy zo spotrebných daní klesajú, množia sa defaulty čínskych podnikov, zahraničný obchod sa prepadol. Nie, nie je to Trumpova zásluha. Číne spadol aj obchod s Južnou Kóreou alebo Nemeckom, ktoré malo najviac profitovať z čínsko-americkej „vojny o clá“. Výsledok? Čínska centrálna banka zachraňuje ekonomiku rekordnými injekciami nových peňazí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite