Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko naše posiaľ tvrdo spí

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Kým český čitateľ slovenských médií (ja) má pocit, že slovenská politika prudko zrýchlila a možno dôjde k preskupeniu síl, slovenský čitateľ českých médií (vy) môže mať pocit českej ospalosti.

Česko naše posiaľ tvrdo spí Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v českej politike si ANO premiéra Andreja Babiša ďalej drží v prieskumoch podporu tretiny voličov, zatiaľ čo ODS a Piráti zaostávajú rozdielom triedy (okolo 13 percent). Potom nasleduje pelotón strán, z ktorých žiadna nemá isté prekročenie päťpercentnej hranice v májových eurovoľbách: to platí pre vládnu ČSSD, pre stredopravú koalíciu TOP 09 s hnutím nezávislých starostov STAN, pre konzervatívnych ľudovcov z KDU-ČSL, ale aj pre komunistov a protiimigračnú stranu SPD Tomia Okamuru. V snemovni trvá pri kľúčových hlasovaniach neformálna koalícia ANO s komunistami a SPD, dopĺňaná ČSSD, ktorá hrá čestnú úlohu figového listu.

Teraz, začiatkom roka, prebiehajú stranícke zjazdy, ktoré ocení fajnšmeker (ja), ale pohyby pod hladinou môže sledovať každý záujemca o Česko (vy). Napríklad v ANO nie sú žiadne. Jeho februárový zjazd bol nudným valným zhromaždením podniku ovládaného 85-percentným majoritným akcionárom. ANO je „simulakrum“, napodobenina skutočnej strany: jej šéf je jej hlavný veriteľ (ANO dlhuje Babišovi 5 miliónov eur), má právo zasahovať do kandidátok a program ANO sa plynule mení podľa jeho momentálnych nápadov (v minulých dňoch premiérovi napadlo zrušiť platby za štátnych poistencov, čo by bola najväčšia zmena v daniach a poistnom od roku 1993 – v najbližších dňoch to možno Babiš zase odvolá). Premiéra  opäť zvolili za predsedu bez protikandidáta, hlasovalo pre neho 86,5 percenta delegátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite