Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česi a ich seriálový Most

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tento týždeň sa končí v Českej televízii osemdielny seriál „Most!“ so sledovanosťou 1,2 milióna divákov. Na drsnú komédiu zo severného Česka je to skvelý výsledok. Už teraz z nej vzišiel objav, rómsky neherec Zdeněk Godla.

Česi a ich seriálový Most Natália Ložeková / natalialozekova.sk

česko na chvíľu zažilo návrat do predinternetových rokov, keď všetci v rovnakom čase sledovali rovnaký seriál, aby mali o čom hovoriť zajtra v práci a v škole. Pokiaľ vás Most minul: seriál pozvoľným tempom líči životné tápanie luzra Luďka (Martin Hofmann, na ktorého inak v českých seriáloch vychádzajú roly prostoduchých šmejdov) a jeho party štamgastov. Z celého panoptika sa vymykajú jediné dve normálne dospelé postavy – pokojný a skromný rómsky smetiar Franta (Zdeněk Godla) a pracovitá statočná transsexuálka Dáša/Pavel (Erika Stárková dabovaná mužským hercom).

Medzi oboma nakoniec dôjde na posteľovú scénu: v histórii českého seriálu je to, napodiv, vôbec prvýkrát, keď sa takto spolu ocitajú rómsky muž a biela žena. Recenzenti väčšinou sériu vychvaľujú za to, že smiešni, stereotypní a karikovaní sú tu bieli aj Rómovia. „On nie je rasista, on je len debil,“ poznamenáva láskavo rómska upratovačka na adresu bieleho primitíva. Takže v Moste sa teraz striedajú reportéri – štamgasti reálnej mosteckej reštaurácie Severka sú vraj dosť mrzutí z obsmŕdačov – a mesto požiadalo Českú televíziu o možnosť používať na svoju oficiálnu propagáciu Luďkov hrdý výkrik so zaťatou päsťou: „Dycky Most!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite