Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .stĺpčeky .lotroviny Pištu Vandala

Je paradoxné, že tvorcami nostalgie nie sú vždy ušľachtilé veci, vône, okolnosti či ľudia. Adam Mickiewicz, poľský štvanec, romantický básnik, génius a revolucionár, stál pri zapáchajúcej halde odpadkov za krčmou v Paríži a všetok ten ohavný smrad v ňom rozochvel spomienky na rodnú Litvu.

Lotroviny Pištu Vandala Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na časy, keď bol dieťaťom a svet bol síce páchnucim, chudobným, ale dobrým miestom na život. Vôňa je ako stroj času, ktorý človeka unáša do minulosti a sprítomňuje zabudnuté nezabudnuteľné okamihy. 

Pre mňa sú strojom času lopáriky. Niekde im hovoria aj dienka. Také tie ploché drevá s rukoväťou. Režú sa na nich klobásy, syry, slanina, zelenina do polievky, cesnak, rajčina, mäso na guláš, klepú sa na nich rezne. V pseudofolklórnych krčmách slúžia na servírovanie. Čašníčky tam mávajú strunisté postavy a presilené zápästia, aké mali rytieri vládnuci obojručným mečom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite