Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebezpečné mýty a omyly

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Nielen na Slovensku či vo Francúzsku, ale čoraz viac aj v Británii a USA sa šíria ekonomické mýty a omyly. Vyvracajú ich pritom univerzálne platné a realitou overené ekonomické princípy.

Nebezpečné mýty a omyly Natália Ložeková / natalialozekova.sk

časť politikov a intelektuálov šíri napríklad predstavu o darčekoch bez nákladov, teda Miltonom Friedmanom sformulovaný mýtus obeda zadarmo. Príkladmi sú aj vlaky „zadarmo“,  garantovanie pracovných miest či vládne výdavky z deficitu a následné tlačenie peňazí. Potvrdzujú sa tým slová Thomasa Sowella, že „prvou lekciou ekonómie je vzácnosť, zatiaľ čo prvou lekciou politiky je nerešpektovať prvú lekciu ekonómie“. 

Obed ani nijaký vládny program nie je zadarmo. Nezaplatí ho vláda a priamo jeho užívatelia, ale my všetci z daní a aj vo vyšších cenách. Používanie „niečoho za nič“, poskytovaného z cudzích peňazí, deformuje pohľad na ekonomickú hodnotu statku a spôsobuje nižšiu zodpovednosť jeho užívateľov, plytvanie, neefektívnosť, nižšiu kvalitu a dodatočné náklady. „Zadarmo“ je totiž drahšie, ako niečo platené. Vládne programy pod hlavičkou „zadarmo“ znásobujú ekonomicky perverzné motivácie – garantovaný nepodmienený príjem by napríklad potlačil pracovnú či podnikateľskú aktivitu a osobnú zodpovednosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite