Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď je plagiátorom jeden z mediálneho prostredia: Smutný prípad profesora K.

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pre dnešok pauza od politiky a súdov. Nasledujúci český príbeh je odzbrojujúcim spôsobom prostý – a tiež smutný a vypovedajúci o dvojakom metri ľudí v médiách. Ide v ňom o plagiátorstvo „jedného z partie“.

Keď je plagiátorom jeden z mediálneho prostredia: Smutný prípad profesora K. Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prorektora Univerzity Karlovej a šéfa Ústavu svetových dejín Martina Kovářa (53), suverénneho esejistu a zábavného spoločníka, začiatkom decembra obvinili traja  doktorandi z plagiátorstva. Nie, musím to napísať tvrdšie: bol usvedčený. Pretože, kto má oči, nemôže nevidieť. Na blogu ffabula.cz zverejnili zhody medzi profesorovými knihami Anglie posledních Stuartovců z roku 1998 a Stuartovská Anglie z roku 2001 na jednej strane a The Stuart Age: A History of England 1603-1714 od Barryho Cowarda (vydané 1994, prvýkrát 1980) na strane druhej. Poznámkový aparát pri týchto pasážach má 94-percentnú zhodu s Cowardovou knihou, ktorá pritom nie je citovaná. A nejde o dávne hriechy: 40-stránková kapitola Jakub I. Stuart  vyšla v predvlaňajšej knihe, pričom z Cowarda je opísaná polovica textu. Martin Kovář sa bránil, že ak sa téme venuje len pár historikov, ťažko budú písať niečo zásadne odlišné. Ku koncu roka 2018 však rezignoval a z univerzity odišiel. Teraz vec skúma fakultná etická komisia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite