Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Istota neistoty: Dôchodkový strop nemá v budúcnosti miesto

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Titulok bol podstatou apelu šéfa OECD Angela Gurríu počas jeho návštevy Slovenska. A ešte dodal, že mnohé krajiny snívajú o tom, aby mali odchod do dôchodku naviazaný na očakávanú dĺžku dožitia.

Istota neistoty: Dôchodkový strop nemá v budúcnosti miesto Natália Ložeková / natalialozekova.sk

lenže my sa zaoberáme zrušením tohto systému. Keď Gurría svoj apel prezentoval, sedeli za ním ministri Žiga a Kažimír. Teda členovia vedenia strany Smer-SD, ktorá presadzuje do Ústavy zavedenie hornej hranice dôchodkového veku na 64 rokov. Je nepravdepodobné, že by generálny sekretár OECD hovoril „len tak“. Pravdepodobnejšie je, že tak urobil po dohode s nimi. To veľa vypovedá o stave najsilnejšej strany, keď si odporcovia nerozumných návrhov musia privolávať na pomoc autority zo zahraničia.

Dôchodkový strop a podobné dlhodobé garancie nemajú v budúcnosti miesto, pretože jediná istota budúcnosti je istota neistoty. Naopak, vidíme nové faktory, pre ktoré by sme mali veci spružňovať, nie fixovať. Najdôležitejšie je, že v budúcnosti budeme pracovať úplne iným spôsobom. Ľudia nebudú pracovať od deviatej do piatej a  nebudú mať len jedno či dve zamestnania na celý život. Človek bude skôr kontraktorom na projekty bez klasickej pracovnej zmluvy.  Štát preto bude mať oveľa viac problémov financovať dnešný systém, keďže nebude stíhať schvaľovať zákony na zdaňovanie a zodvodňovanie nových foriem práce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite