Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samota nad Huncovským štítom

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Musel som núdzovo pristáť. Vybral som si slabo zasneženú lúčku vedľa golfového areálu. Kým som čakal na imbusový kľúč, ktorým dotiahnem reduktor a poletím ďalej, pristál vedľa mňa dron.

Samota nad Huncovským štítom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

český turista podišiel bližšie a povedal mi, ako ma obdivuje, že jemu sa stačí iba pozrieť na zábery z kamery jeho mašinky a má z tej výšky „husí kůži“. Povedal som mu, že o chvíľu letím ďalej pozrieť si Tatry. Zakrútil hlavou a mlčky odišiel.

Stúpal som na plný plyn. Nebadane som prerazil inverznú vrstvu a začal ma obklopovať krištáľovo čistý vzduch. Zjazdovka zo Skalnatého plesa sa javila takmer ako rovná lúka posiata zrnkami maku s lyžami na nohách. Dodržujúc predpisy o ochrane prírody som začal krúžiť. Nad vrchlíkom padáku som spozoroval skialpinistu, ako stúpal v cikcakovitej stope k vrcholu Huncovského štítu. Po dvoch-troch stúpavých zákrutách som bol v jeho výške. Oddychoval a pozoroval ma. Možno mi závidel a možno ho hneval tlmený zvuk môjho motorového padáka. Odletel som trochu viac od kopcov.

Zima na ruky, hoc aj v elektricky vyhrievaných rukaviciach, začínala byť neznesiteľná. Bol som vo výške 2 500 metrov nad morom, väčšina zasnežených tatranských štítov už bola podo mnou. Lákalo ma vystúpať až nad Lomnický štít. Možno to bolo tou prudkou zmenou výšky a riedkym vzduchom, možno monumentalitou vrchov okolo mňa. Alebo som si, vzdorujúc vetru a mrazu, schúlený v sebe naozaj uvedomil vražednú drsnosť prostredia. Premkla ma náhle obrovská bázeň a doľahla na mňa nesmierna osamelosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite