Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbeh slovenského islamistu: Ale čo keď je nevinný?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tvorcovia titulkov v tom mali jasno dávno: „Slovenský islamista plánoval v Česku teroristický útok“. Teraz prebehol verejný trojdňový výsluch a prípad už taký jasný nie je: Možno je ten chalan vinný. Ale čo ak nie?

Príbeh slovenského islamistu: Ale čo keď je nevinný? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o prípade Dominika Kobulnického (25) zo Šarišských Michalian pri Prešove ste zrejme čítali, lebo v slovenských ani českých médiách pred ním nebolo úniku. Introvertný životný stratenec kedysi v detstve miništroval, v roku 2015 však konvertoval na moslimskú vieru a našiel zaľúbenie v násilných videách Islamského štátu. Teraz po rokoch na pražskom súde priznal, že sníval o výbuchu tlakového hrnca na prešovskej autobusovej stanici, aby poranil dosť ľudí. Nikdy to však neuskutočnil. A keď sa presťahoval do Česka a zoznámil sa tu s pravými moslimami, vraj od násilia úplne upustil a našiel si prácu v McDonalde. Polícia ho na základe spravodajských informácií zatkla pred koncom roka 2017. V byte na piatom poschodí veľkého paneláka mal sklad chemikálií, z ktorých vyrobil štyri kilá výbušnej zmesi: vraj si chcel pripraviť silvestrovské delobuchy. Problém tejto obhajoby je v tom, že on ako veriaci moslim Silvestra neoslavuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite