Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo majú Česi Ústavný súd

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česi majú dlhodobo vyššiu dôveru vo svojich sudcov než Slováci. Zvlášť vysokej autorite sa teší Ústavný súd. Dva príklady z minulého týždňa ukazujú prečo.

Načo majú Česi Ústavný súd Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v utorok snemovňa hlasovala o komunistickom návrhu na zdanenie náhrad pre cirkvi. Na vysvetlenie: Keď v roku 2012 presadila vláda Petra Nečasa zákon o oddelení cirkví od štátu, jeho súčasťou bola reštitúcia majetku tam, kde to šlo, a vyplatenie náhrad tam, kde to nešlo. Podľa slávnostnej zmluvy s vládou majú cirkvi dostávať postupne klesajúci príspevok, až v roku 2030 budú od štátu úplne nezávislé. Časť týchto peňazí navrhla KSČM zdaniť, čo prešlo vďaka vládnemu ANO, ČSSD a proticudzineckej SPD: týchto 106 hlasov v 200-člennej snemovni dokáže prehlasovať aj očakávané veto Senátu. Zdanenie doľahne horšie na protestantov alebo Federáciu židovských obcí, pretože na rozdiel od katolíkov dostali hlavne finančnú náhradu. Zákon je v rozpore so zmluvou, v ktorej ručí štát za pevnú výšku príspevkov, aj s pravidlom, že reštitúcie (odčinenie komunistických krádeží) sa nezdaňujú. Ale ANO a ČSSD zdvihli za zdanenie ruku – a neoficiálne dávajú najavo, že je to len gesto pre antiklerikálnych voličov, pretože zákon napokon zruší Ústavný súd. Tak sme si naň zvykli, až je koalícia schopná hlasovať za nespravodlivý zákon s tichým predpokladom, že Ústavný súd krivdu napraví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite