Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát lustroval Jána Kuciaka - a moc mlčí

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Čítajme s porozumením – jeden z policajtov vypovedal, že na pokyn exšéfa polície zisťoval pár mesiacov pred vraždou priamo v štátnom systéme informácie o Jánovi Kuciakovi. Rozumieme?

Štát lustroval Jána Kuciaka - a moc mlčí Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zvykáme si na všeličo. Na motáky z väzenia, ktoré s nádejou smerujú k lídrom tohto štátu, na nomináciu Jankovskej a Sopoligu a Fica a Procházku byť rozhodcami spravodlivosti, aj na ďalšie milióny, ukradnuté skutočnej vede. Ale informácia, podľa ktorej sa v spise k vyšetrovaniu vraždy novinára nachádza aj výpoveď policajta, ktorý priznal, že pár mesiacov pred vraždou zisťoval informácie o Jánovi Kuciakovi, je predsa len šok. Lebo ak pred vraždou tento štát pre kohosi zisťoval, kde Ján Kuciak býva a či má zbraň, potom sme veľmi blízko poznaniu, čo znamená unesený štát a čo myslí Roman Kvasnica tým „rozkladom ústavného zriadenia“, ktorého sa tu dopúšťali nedotknuteľní ľudia.

Policajt, ktorý takto vypovedal, sa volá Pavol Vorobjov, pracuje na finančnej polícii, a vraj je, paradoxne, susedom exšéfa polície Tibora Gašpara. Z toho okamžite plynú dve kľúčové otázky:

1. Prečo Vorobjov vypovedal, a prečo oznámil, že Jána Kuciaka lustroval na pokyn svojho šéfa a suseda?

2. Pre koho štát tak ochotne zisťoval osobné informácie o bezúhonnom novinárovi a na čo mali tieto informácie slúžiť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite