Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Corbyn hrá s Britániou nebezpečnú hru

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Máločo vystihuje stav britskej politiky tak ako fakt, že z odmietnutia dohody o odchode z EÚ mali rovnakú radosť zástancovia tvrdého odchodu aj tí, ktorí dúfajú v druhé referendum.

Corbyn hrá s Britániou nebezpečnú hru Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aspoň jedna z tých dvoch skupín sa musí mýliť. Ešte bizarnejšia je však absencia jasného postoja opozičných labouristov k brexitu. Labouristickí poslanci hlasovali proti Mayovej dohode, nijakým spôsobom sa však nesnažia odchod zastaviť. 

Minulý týždeň sa odmietli zúčastniť na rokovaní medzi politickými stranami s vyhlásením, že premiérka musí najprv vylúčiť odchod z Únie bez dohody – ten sa však nedá vylúčiť bez väčšinovej parlamentnej podpory pre iný scenár. Labouristi otáľajú aj s plnením svojho sľubu, že ak neuspejú pri odvolávaní kabinetu, budú pracovať na zvolaní druhého referenda.

Ak ste sofistikovaný čitateľ Guardianu, tak ako väčšina labouristických poslancov, na brexit musíte mať jasný názor. Prečo to u labouristov neplatí? Časté vysvetlenie je, že Jeremy Corbyn ako nereformovaný socialista 70. rokov vidí EÚ ako škodlivý „neoliberálny“ projekt (existujú silné indície, že pred referendom líder strany sabotoval kampaň za zotrvanie, ktoré labouristi oficiálne podporovali). 

„V istom bode sa rozdelená strana bude musieť jasne rozhodnúť, ktorým smerom sa vyberie.“

Navyše, z prízemného pohľadu je pre Corbyna dobré, aby brexit konzervatívcov dostal do čo najväčšej šlamastiky, bez ohľadu na to, čo to spraví s krajinou – zatiaľ čo opozícia môže živiť fantázie o tom, akú dobrú dohodu by vyrokovala ona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite