Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O strechách a ľuďoch

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Vo Vrbove nemáme takmer žiadny sneh. Asi za to môže tohtoročné špecifické prúdenie vetrov okolo Tatier. Na poliach vytŕčajú tmavohnedé hrudy orby spomedzi symbolických pár centimetrov napadaného snehu. Trochu sme aj poodhŕňali, aby sa nepovedalo.

O strechách a ľuďoch Natália Ložeková / natalialozekova.sk

no z tejto perspektívy človek až neveriacky pozerá na iné regióny, kde unavení chlapi vyliezajú na strechy svojich domovov, aby z nich lopatami zhadzovali tony bielej periny. Lebo tu už nejde o romantiku, ale o potenciálne narušenú statiku. 

Napriek všetkému pokroku sme vydaní napospas živlom, a ak s nimi nezápasíme, môžu nás premôcť. Naše domovy sú pre nás tu v horách v zime existenčne dôležité. Staré nemecké domy v obciach pod Tatrami svojimi metrovými kamennými múrmi a krokvami z hrubých kmeňov červeného smreka pripomínajú pevnosti. Chránia z generácie na generáciu v tuhých zimách krehký život koncentrovaný okolo kachľových pecí uprostred nich. A drevenice v Ždiari boli postavené ako dedinky v dedine. Kruhové hradby stodôl a maštalí goralsky hrdo vytrčené proti závejiskám snehu. V ich vnútri je všetko potrebné na prežitie ľudských i zvieracích životov s dostatkom zásob jedla a tepla do jari. S rovnako odhodlanými obrancami lezúcimi na šindľové strechy zhadzovať sneh, keď krovy začali pod jeho váhou nariekať a prehýbať ubolené chrbty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite