Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Používa vaša vláda Huawei?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Na Slovensku táto téma rezonovala len slabo, ale Českom zľahka zatriasla: štát sa dôrazne ohradil proti čínskemu technologickému vplyvu. Premiér si zase raz vybral Západ – a prezident ako vždy Čínu.

Používa vaša vláda Huawei? Andy Wong/AP/SITA

začalo sa to 17. decembra. Český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť, čo je nová inštitúcia blízka tajným službám, vydal varovanie pred technológiami čínskych spoločností Huawei a ZTE. Nie pre spotrebiteľov (ak máte telefón od Huawei, nemusíte ho hodiť do koša), ale pre správcov kľúčových informačných sietí, ako sú armáda, elektrárne alebo vládne úrady. Varovanie volí tvrdé slová: „Čínske zákony vyžadujú od súkromných spoločností v Číne súčinnosť pri spravodajských aktivitách, čiže púšťať ich do systémov, ktoré sú kľúčové pre chod štátu, môže predstavovať hrozbu.“ Úrady teraz môžu uchádzačov s týmito technológiami vyradiť z verejných zákaziek. A keďže Huawei –hneď po Samsungu druhý najväčší predajca chytrých telefónov na svete – bol doteraz popredným dodávateľom infraštruktúry pre mobilných operátorov, od tejto chvíle má v Česku problém. Do nových sietí piatej generácie (5G) sa už zrejme nedostane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite