Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tento rok v Česku: Prvýkrát 2018

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pravidelní čitatelia už to poznajú: v poslednom čísle roka píšem o tom, čo sa stalo v Česku prvýkrát. Nápad je prevzatý z New York Times, ktoré takto hľadajú celosvetové „first time ever“.

Tento rok v Česku: Prvýkrát 2018 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

mali by to byť menej očividné novinky než to, že prvýkrát v histórii Európsky parlament schválil špeciálnu rezolúciu kvôli českému premiérovi a že Európska komisia pozastavila dotácie pre jeho holding, kým si premiér nevyrieši svoj konflikt záujmov. (České denníky prinášajú ďalšie a ďalšie ukážky Babišovej nenásytnosti: jeho pekárne získali z eurofondov 100 miliónov korún na zdravšie sendviče – ktoré už vyrába jeho konkurencia. Holding nepohrdol ani dotáciou na poradenstvo za 40-tisíc korún čiže 1 500 eur.)

Čo sa dialo v súkromných životoch, ale málo sa o tom píše? Nenápadne a vytrvalo klesá počet umelých potratov. Za rok 2017 na 19 415, čo je v Česku najmenej od ich legalizácie v 50. rokoch, a tento rok ich má podľa predbežných čísel ešte ubudnúť. Pritom živo narodených detí mierne pribúda: v roku 2017 sa ich narodilo 114-tisíc a tento rok to vyzerá takmer rovnako. 

„Bohatnutie sa netýka iba bohatých, ale všetkých.“

Chlapci sa najčastejšie volajú Jakub, Jan, Adam, Matyáš a Tomáš, dievčatká Eliška, Anna, Sofia, Ema a Tereza (tento rok prvýkrát sú mená Adam a Sofia v prvej trojici obľúbenosti). Česi tento rok viac uzatvárali manželstvá a menej sa rozvádzali. Zastavil sa však najdôležitejší ukazovateľ: očakávaný vek dožitia. U českých mužov zostáva na 76 rokoch, u žien na 81,8 rokoch (na Slovensku je to podľa Eurostatu 73,8 u mužov a 80,7 u žien).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite