Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spišská hodnota za peniaze

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

V jednej malej dedinke na Spiši žije 32 rodín. Vieme to celkom presne, lebo keď sa na Veľkú noc svätí jedlo, v kostole je 32 košíkov.

Spišská hodnota za peniaze Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak by sme chceli rodiny porátať podľa počtu jedličiek, ktoré z lesa zmiznú počas Vianoc, mohlo by sa zdať, že ide o veľkú obec. Preto sa radšej držíme overenej veľkonočnej štatistiky. Tá neklame. V dedine nie je viac než 140 duší.

Ľudí tam trápia cesty. Sú príšerne deravé, treba povedať. Ale ak by ste mali pocit, že na túto maličkú dedinku vláda zabudla, mýlite sa. Pred poslednými parlamentnými voľbami dostali parádne požiarnické auto za 73-tisíc eur. Je to viac ako ich ročný rozpočet. Takmer raz toľko. V dedine však nebolo dosť požiarnikov. Slovom: dvaja. 

Keď prišiel auto slávnostne priviezť vtedajší pán minister vnútra, požičali si požiarnikov aj z okolitých dedín. Hasičské auto zaparkovali pred obecným úradom. K autu púšťali miestnych po jednom. Rad pripomínal ten pred moskovským mauzóleom. Krásne, nablýskané, voňavučké. Tu páčka, tam kábel, hadice aj čudlíky. Auto malo všetky frajeriny, ako sa na správne hasičské fáro patrí. Nečudujem sa, že to dedinu potešilo. Nie auto, to záujem panstva robí divy. Konečne si aj na nás spomenuli, pritakávalo sa v dedine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite