Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oživme étos kapitalizmu

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Obchodná vojna, dlhová kríza či iné aktuálne ekonomické problémy pútajú pozornosť médií. Diskusia o ich spoločnej podstate – a tiež o kľúčovej výzve do budúcnosti – však chýba.

Oživme étos kapitalizmu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

za najväčší problém, od ktorého sa odvíjajú tie ostatné, považujem relativizovanie a podkopávanie hodnôt a inštitúcií Západu, teda podkopávanie jeho zdrojov bohatstva a slobody. Žijeme síce v najlepších časoch, ale vzdávame sa ich koreňov, ktorými sú osobná sloboda a zodpovednosť, slobodný trh, rešpekt k vlastníctvu a dohodám, ochrana vlastníckych práv, obmedzenia koncentrácie moci, panstvo práva či sloboda pohybu a myšlienok.

Veľké zbohatnutie Európy a Severnej Ameriky od začiatku 19. storočia zdôvodňuje Deirdre McCloskey okrem iného aj verbálnym podporovaním a realizovaním myšlienok klasického liberalizmu. Podnikanie a rešpekt k vlastníctvu sa stali buržoáznymi cnosťami. Nárast bohatstva sa neskôr rozšíril do celého sveta – od začiatku 19. storočia sa zvýšilo HDP na obyvateľa v súčasných cenách o 1 000 percent (v USA až o 3 000 percent) a podiel absolútne chudobných klesol z 95 percent v roku 1820 na 9,6 percenta v roku 2015.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite