Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Moja krstná dcéra sa vydala do Francúzska. Má tri deti a žije neďaleko opátstva Cluny. Opýtal som sa jej, ako sa tam cíti. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

povedala: „Veľmi dobre. Tu z každého miesta na teba dýcha kultúra.“ Niečo podobné som vnímal, keď ma na tento 17. november pozvali do Oxfordu na Velvet dinner slovenskí a českí študenti. Oxford – tradícia, ktorá napĺňa hrdosťou, zaväzuje a inšpiruje. Kedy sa budeme aj na Slovensku cítiť dobre, lebo z každého miesta bude na nás dýchať kultúra? 

V prvom rade: kultúra ako pamäť Slovenska. Kým si nezamilujeme celé slovenské dejiny, pokiaľ sa nestanú prirodzenou súčasťou nášho života hrady, kaštiele, kúrie, historické budovy, katedrály, svätyne a cintoríny všetkých náboženstiev, pamätné miesta všetkých osobností, ktoré tu žili, dotiaľ budeme frustrovaní a náchylní na zakomplexovaný nacionalizmus.

Treba nám prirodzenú hrdosť k všetkému, čo tu alebo v zahraničí vyrástlo z nášho podnetu. Je toho veľa, len o tom treba bez závisti a pokojne hovoriť. Veda, kultúra, šport, pomaly už i životná úroveň, to všetko nás robí prirodzenou súčasťou západnej civilizácie. Od novembra 1989 sme sa už aspoň dvakrát, v rokoch 1998 a 2018, dokázali občiansky vzoprieť proti zlovôli moci. Hovorí to o občianskej zrelosti našich ľudí, všimol si to celý demokratický svet. 

A nakoniec to najdôležitejšie, najťažšie a to, čo bude trvať najdlhšie: ohľaduplné vzťahy medzi ľuďmi aj vzťahy úradov k občanom, potlačenie agresivity na všetkých úrovniach, slušnosť na ulici. Tohto sa musíme dožadovať s rovnakou intenzitou, s akou sme sa dožadovali vyšetrenia vraždy dvoch nevinných ľudí a zastavenia korupcie.

Slovensko má všetky historické predpoklady, aby na nás z každého miesta dýchala kultúra. Ale to nepôjde na príkaz. Treba to nástojčivo a trpezlivo budovať zdola, od ľudí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite