Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Končí ostrov pozitívnej deviácie?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Nie je škola ako škola a postkomunistická stredná Európa prichádza práve o tú najlepšiu.

Končí ostrov pozitívnej deviácie? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

plagiátorstvo Andreja Danka, vedomie, že podobné praktiky nie sú ojedinelé, a diskrétne ticho veľkej časti akademickej obce ilustrujú, ako ďaleko je postkomunistická akademická kultúra od normálnych medzinárodných štandardov.

Situácia je asi o čosi lepšia u našich severných a západných susedov, kvalita vysokoškolského vzdelávania však v celom vyšehradskom regióne stojí a padá na relatívne malom počte ostrovov pozitívnej deviácie.

Zďaleka najvýraznejším z týchto ostrovov je Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti. Ponúka magisterské a doktorandské programy úrovňou porovnateľné so solídnymi univerzitami v Spojených štátoch, a zároveň spoločenskovedný a humanitný záber kalibrovaný na stredo- a východoerópsku realitu. Za štvrťstoročie svojej existencie sa škola, ktorá sa podľa rebríčka britského denníka Time zaraďuje medzi 160 najlepších v Európe, stala nielen významným vedeckým uzlom pre štúdium transformácie, ale vychovala tiež generáciu prozápadne orientovaných lídrov od Prahy po strednú Áziu.

„Jej cieľom nikdy nebolo dosiahnuť ‚férovú‘ súťaž medzi CEU a domácimi školami, ale zbaviť sa ‚Sorosovej školy‘.“

Už čoskoro však budeme o jej budapeštianskej lokalite hovoriť v minulom čase. Ak maďarská vláda pred koncom novembra necúvne, CEU nebude môcť otvoriť svoje programy pre budúci akademický rok v Budapešti a presunie svoje aktivity do Viedne. Čo sa presne stalo? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite