Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokračovanie kauzy Čapí hnízdo: Babiš otec, Babiš syn

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Praha zažila protestný 17. november, ako sa na tento sviatok aj patrí. Rozbuškou sa stal rozhovor, ktorý reportéri Seznam.cz nakrútili vo Švajčiarsku so synom premiéra Babiša. Po týždni je čas na priebežnú bilanciu.

Pokračovanie kauzy Čapí hnízdo: Babiš otec, Babiš syn Natália Ložeková / natalialozekova.sk Predseda českej vlády Andrej Babiš

reportéri Sabina Slonková a Jiří Kubík vo svojom dramatizovanom dokumente vypustili do verejného priestoru okrem dôležitých informácií aj niektoré zavádzajúce. Klamnou stopou sa ukázalo tvrdenie Andreja Babiša mladšieho, že bol „unesený“ na Ukrajinu otcovými ľuďmi (čo slovenským čitateľom môže asociovať zavlečenie prezidentovho syna do cudziny z roku 1995). Tu premiér a jeho PR tím ukázali, že o únos v zmysle trestného zákona nešlo, junior odcestoval dobrovoľne. Podľa všetkého naozaj trpí duševnou chorobou, pre ktorú môže skreslene vnímať realitu.

Reportáž však bola dôležitá v tom, že konečne vysvetlila, prečo sa Babišov 35-ročný syn z prvého manželstva už rok nedostavuje na výsluch v kauze okolo otcovho rekreačného areálu Čapí hnízdo (spolu s otcom a ďalšími členmi rodiny sú obvinení z dotačného podvodu za 2 milióny eur). To až doteraz bránilo uzavrieť vyšetrovanie. Český premiér tvrdí, že jeho syn bol na cestách v súvislosti so svojou chorobou: psychiatrička Dita Protopopová vraj odporučila juniorovi „prázdniny“ a jej ruský manžel Petr s ním odišiel najprv do Kaliningradu a neskôr na Krym. Pán Protopopov následne poskytol rozhovor pre denník Právo, kde ukazoval fotky od mora a vykladal, ako juniorovi našiel miestne „spoľahlivé dievča“ a v starostlivosti tejto devy ho načas nechal... Ako liečba miliardárskeho synčeka je to absurdné. Ale ako ukrytie svedka to dáva perfektný zmysel. Okupovaný Krym je mimo bežného dosahu úradov, dá sa tam odstrihnúť od správ zo sveta. A dlhé pobyty prichádzali v obdobiach, keď otec čelil tlaku pre vyšetrovanie Čapího hnízda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite