Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štát v jadre Európy

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Exdôstojník tajnej služby sledoval novinárov. Sudca z Popradu vyháňa prezidenta do Izraela. Okrem Jána Kuciaka a jeho priateľky sa uvažovalo aj o vražde opozičného politika. Aký sme štát?

Štát v jadre Európy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pri tohtoročných rozhovoroch s priateľmi, ktorí sa venujú zahraničnej politike, ma vždy vyruší, keď s úľavou oznámia, že na rozdiel od Maďarska a Poľska je Slovensko proeurópske. Vyrušuje ma to z dvoch dôvodov – jednak preto, lebo mi pritom vždy napadne vražda novinára a jeho priateľky a antisemitská reakcia vlády, čo je dokonale neeurópske, ale aj preto, že mi nijako nejde dokopy európskosť s naším stavom spravodlivosti, vzdelania, zdravotníctva a vlastne celého stavu vecí verejných. Môžeme byť európski a súčasne nevzdelaní, necitliví k vlastným chorým, cynickí k sýrskym bezmocným, ustráchaní k ruským mocným, kriví k poškodeným a skrz naskrz korupční? Čo potom vlastne myslíme našou proeurópskosťou? A nie je to v skutočnosti tak, že sme rovnako neeurópski ako Maďarsko a Poľsko, iba na rozdiel od nich nemáme schopnosť protieurópskych mýtov a ani odvahu o nich pred svetom hovoriť? Nie je teda naša európskosť len prázdno, držané pohromade eurofondmi?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite