Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teplý Jožko

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Mám kamaráta. Volá sa Jožko. Je Róm. Dobrý človek, usilovný. Pracuje ako pomocná sila v školskej jedálni. Šúpe tam zeleninu a umýva riady. Pani kuchárky si to už bez neho nevedia vôbec predstaviť.

Teplý Jožko Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nie je z našej dediny. Spoznala som ho u kaderníčky. Prišiel si dať spraviť melír. Chcel taký, ako mám ja. Páčia sa mu viac muži než ženy, ale nehovorí o tom nahlas. Rodine je na posmech. Má 24 rokov a bráni sa frajerke. Kto to kedy videl? 24-ročný a slobodný! V komunite, v ktorej žije, je vyše päťsto Rómov. Chlapi v jeho veku žijú so ženou a majú už niekoľko detí. Väčšina z nich pracuje na stavbách krížom-krážom po Slovensku a v Česku. Tí najmenej šikovní stavajú diaľnice, tí šikovnejší robia budovy vo veľkých mestách. Načierno. Niežeby tak chceli, ale iné ponuky nedostávajú. Raz bol s nimi na fuške aj Jožko. Nedopadlo to dobre. Dostal od nich vši a museli ho ostrihať – nakrátko. Vlasy sú posvätné. Stavebníctvo zavrhol, odvtedy robí len v kuchyni.

Jožko túži po maringotke. Chce bývať sám. Viacerí v jeho rodine už maringotku majú. Cena sa pohybuje okolo 800 eur. Kupujú ju z jednorazového príspevku pro narodení dieťaťa. Ak máš dieťa, máš aj na maringotku, vravia mu súrodenci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite