Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Osmičkový rok nám približuje aj postavenie Československa vo víre udalostí roku 1938. Maďarsko vtedy začalo nastoľovať požiadavky ohľadne svojej menšiny. 30. septembra bola v Mníchove podpísaná štyrmi veľmocami dohoda, ktorou sa Nemecku odstupuje pohraničné územie Česka, kde žili prevažne Nemci.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zároveň bolo Československo vyzvané, aby do troch mesiacov usporiadalo svoje vzťahy ohľadne menšín s Poľskom a Maďarskom. Už 1. októbra Poľsko anektovalo české Tešínsko, obývané najmä Poliakmi. 5. októbra podal demisiu prezident Edvard Beneš, 6. októbra vyhlásili v Žiline predstavitelia HSĽS spolu s ďalšími stranami slovenskú autonómiu. 2. novembra bola pod diktátom Nemecka a Talianska vo Viedni podpísaná dohoda, podľa ktorej Slovensko odstúpilo Maďarsku južné územie, kde žili prevažne Maďari. 22. novembra Národné zhromaždenie v Prahe potvrdilo ústavným zákonom autonómiu Slovenska v rámci Československa. A 1. decembra 1938 získalo Poľsko po rokovaniach so slovenskou delegáciou ďalšie územie na severe Slovenska.

Slovenskí politici potom využili oslabenie Československa, aby presadili svoje túžby po autonómii, no vzápätí sa spolu s Čechmi ocitli v podobnej situácii. V Európe sa zmenili mocenské pomery, prestali platiť medzinárodné dohody, začali rozhodovať diplomatické hry, vlastné záujmy krajín a sila. Predstavy o tradičných priateľstvách národov a štátov v takých situáciách prestávajú platiť. 

Dôležité je však zapamätať si koniec politických udalostí, ktoré sa zavŕšili ukončením vojny a v jej dôsledkoch. Toto všetko je história, ktorá sa však, hoci v inej podobe, môže zopakovať. A Slovensko znovu nemusí obísť. Nebudem hodnotiť záver slovenskej politickej garnitúry z prvej polovice 20. storočia, ale skúsenosť v politickom živote im nemožno uprieť. Dnes môže úspech v politike na Slovensku priniesť kritická opozičná politika a dobrá rétorika. Na vedenie štátu je to zatiaľ málo – a ešte menej je to na riešenie takých situácií, aké Slovensko zažilo pred 80 rokmi.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite