Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Životy tých druhých

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Po rôznych ťaživých témach by to už azda chcelo aj niečo humorné na odľahčenie, nech nie som v tých stĺpčekoch taký morózny a suchopárny tragéd. Napríklad o mozgovom zvrásnení orechových plodov. Lenže žijeme osmičkový rok a od jeho začiatku sa u nás dejú nevídané, neslýchané veci. 

Životy tých druhých Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tie nevídané veci majú rozhodne presah do našich životov aj do perspektívy večnosti. Tam si prečítaš to, inde zase hento, a toto ťa zas strašlivo pobúri. Veď presne vieš, aké sú rýchle lieky na bolesť tejto spoločnosti, alebo tvojho cirkevného spoločenstva. Áno, tí druhí sú vždy problém. Vieme to ľahko posúdiť aj ich odsúdiť. Napriek tomu, že sme ani štyri minúty nechodili v ich topánkach, že netušíme, čo majú v živote nakúpené, ako sa dnes modernisticky vraví. Vo filme s rovnomenným názvom to jeho tvorcovia vykreslili bravúrne: osobne, ľudsky, dojímavo. Ibaže biblická múdrosť ide ešte ďalej a kladie ti v tom celom otázku: „Za čo vymeníš svoju dušu?”

Bol človek, volal sa František, kedysi žil a býval v Assisi a naša rehoľa si naň minulý týždeň výrazným spôsobom spomínala. Pokojne sa dá povedať, že to bol prorok veľkých nádejí, pretože svojím postojom jasne ukázal, že v našich životoch nemusí byť všetko tak, ako je to teraz, že sa dá všeličo aj zmeniť, otočiť alebo aspoň vylepšiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite