Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž, ktorý chcel zabiť novinárku

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Je to dosť známy príbeh, ale patrí sa ho teraz pripomenúť. Keď si hochštapler menom Karel Srba objednal v roku 2002 vraždu českej investigatívnej novinárky, takmer mu to vtedy vyšlo.

Muž, ktorý chcel zabiť novinárku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ambiciózny čudák a neúspešný podnikateľ Karel Srba sa za vlády premiéra Miloša Zemana (1998 – 2002) vyšvihol do funkcie generálneho sekretára vtedajšieho ministra zahraničia Jana Kavana. Tu mal okrem iného vplyv na opravy českých ambasád – čo sú zákazky, ktorých cena a výsledná realizácia sa médiám ťažko kontroluje (skúste preveriť, či bola oprava v Moskve alebo v Buenos Aires predražená a o koľko). Investigatívna reportérka Sabina Slonková sa však jeho počínaniu venovala dlhodobo. A podarilo sa jej doložiť, že Srba má rozsiahly nehnuteľný majetok, na aký si nemohol z úradníckeho platu zarobiť. Ministerský úradník stratil nervy. V apríli 2002 sa obrátil na svoju známu, podnikateľku Evu Tomšovicovú, s tým, že „tej mačičke treba zavrieť hubu“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite