Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Matúša Dávida: Sencov za mrežami, motív Kuciakovej vraždy a rozcestovaní lídri Vyšehradu

.matúš Dávid .názory ..týždeň

Muž, ktorému Putinov režim ukradol vlasť, je stále za mrežami. Kuciaka zabili, lebo písal o zle. A lídri Vyšehradu opustili svoje stoličky, aby sa v rovnakom čase vydali do sveta.

Matúš Dávid

vráťme Sencovovi leto!

V čase, keď píšem tieto riadky, znejú z rádia neveselé predpovede počasia. Čaká nás posledný teplý letný deň a prichádza prudké ochladenie. Nemám to rád, pochmúrne počasie ani ťaživú náladu. „Brzydka pogoda,“ hovoria Poliaci. Je 21. september a v kalendári OSN svieti Medzinárodný deň mieru. Večer sa planétou rozozvučia zvony ako pripomenutie, že iba solidarita a ideály mieru môžu spájať národy sveta. 

Je 21. september a ukrajinský režisér Oleg Sencov drží v ruskom väzení na Sibíri protestnú hladovku už 131. deň. Odporca anexie polostrova Krym, ktorému Putinov režim ukradol vlasť, nanútil cudzie občianstvo a nespravodlivo ho poslal na dve desaťročia za mreže, pomaly umiera pre obranu práv, ktoré by mali byť samozrejmosťou. Nemožno mlčať, byť znepokojený už nestačí. O odkaze filmára Sencova musíme hovoriť hlasnejšie. Treba nabrať odvahu a pripomínať pravdu o ruskej agresii. 

Končí sa leto. Mnohí sme ho strávili v krátkych tričkách a sandáloch, kráčajúc slobodne po ulici v demokratickej krajiny. Oleg takto chodiť nemohol. Aj toto leto mu vzali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite