Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôležitosť decentralizácie a komunálne voľby

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Množiace sa bilbordy s tvárami a sľubmi napovedajú, že sa blížia voľby, tentoraz komunálne. Aj keď veľa voličov pravdepodobne opäť nepritiahnu, dôležitosť decentralizácie to neznižuje.

Dôležitosť decentralizácie a komunálne voľby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

decentralizácia má veľký význam pre slobodu a prosperitu. A platí to aj pre decentralizáciu správy vecí verejných. Niekedy môžu byť decentralizovanejšie administratívy dočasne väčším problémom pre ich občanov ako centralizovanejšie. V dlhodobom horizonte však centralizovanejšie politiky prinášajú väčšie negatíva v praxi.

Výhody decentralizácie správy vecí verejných sa odvíjajú od jej spojenia s konkurenciou  administratívnych jednotiek. Tak ako je trhová konkurencia v prospech spotrebiteľov, tak je táto konkurencia v prospech daňovníkov. Prejavuje sa to najmä tam, kde došlo aj k fiškálnej decentralizácii, čo nie je prípad Slovenska.

„Dobrou odpoveďou na riziká z centralizovaných prístupov na národných a nadnárodných úrovniach je práve decentralizácia.“ 

V decentralizovanejších podmienkach môžu ľudia ľahšie uniknúť pred devastačným regulačným, daňovým a iným finančným zaťažením a premiestniť sa za prácou, podnikaním alebo presunúť svoj kapitál do priaznivejších oblastí. Pôsobí to ako spätná väzba pre politikov. Decentralizácia ich aj preto brzdí v daňových a regulačných chúťkach. Zároveň umožňuje inšpirovať sa výsledkami úspešnejších.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite