Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Migrácia a jej tiene

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Kladný postoj k migrácii som dlho považoval za politicky síce beznádejnú, ale fundamentálne správnu myšlienku. Dnes je toto moje presvedčenie vystavené skúške.

Migrácia a jej tiene Natália Ložeková / natalialozekova.sk

oslovila ma nová kniha amerického intelektuála bangladéšskeho pôvodu Reihana Salama s dramatickým názvom Melting Pot or Civil War?

Salam nepopiera hospodárske benefity migrácie. Najväčšie z nich idú do rúk migrantov samotných, ktorých príjmy sa príchodom do Spojených štátov pokojne aj zdesaťnásobia. Autor netvrdí ani to, že by imigranti znižovali mzdy domácim pracujúcim (drvivá väčšina imigrantov súperí o zamestnania s inými imigrantmi), že by prichádzali vyciciavať sociálny štát a ani to, že by sa vo väčšej miere dopúšťali zločinu.

Jadrom Salamovho argumentu je, že pre vyspelé demokracie je prijatie imigranta, ktorý v krajine hodlá zostať, veľká zodpovednosť, týkajúca sa aj jeho potomkov. To nás odlišuje od režimov ako Katar alebo Spojené arabské emiráty, ktoré cestu k občianstvu fakticky neponúkajú a cudzincov, ktorí sú príťažou, sa z krajiny nerozpakujú vykázať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite