Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo ak je už neskoro?

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Dúfam, že sa mýlim, no zdá sa mi to očividné: Stávam sa bezmocným svedkom rastúceho odmietania slobody. Vynára sa to tu i tam. Spájajú sa takí, ktorí donedávna okato stáli proti sebe. Putin im nemusí platiť za proruskú propagandu, už dávno mu v skrytosti srdca patrí ich obdiv.

Čo ak je už neskoro? Natália Ložeková / natalialozekova.sk
patrím k tým, pre ktorých je sloboda životne dôležitá. Odmietanie slobody ma znepokojuje, no neviem, ako by sa dalo zastaviť. Čo ak je už neskoro? Čo ak na vine nie sú iba oni? Čo ak sme k tomu prispeli aj my? Dopustili sme, aby sa téma slobody zúžila na šírenie výdobytkov sexuálnej revolúcie. Zdôrazňujeme iba slobodu „od“. O slobode „k“, ktorú zdôrazňoval napríklad psychiater Viktor Frankl, nehovoríme. Bránime práva, no stráca sa nám rozmer zodpovednosti a záväzku. Sex nech je dostupný každému vo forme, v akej sa mu žiada. Jediným kritériom sexuálnej etiky je nenásilie. Ak obaja chcú, všetko je v poriadku. Vzťah je slobodný, iba ak neobsahuje záväzok: „Príď za mnou, drahá, no nebolo by dobré, keby si sa na mňa viazala. Dieťa naozaj nie je dobrý nápad. Svet je i tak preľudnený, a dieťa prináša iba samé obmedzenia. Pokiaľ máš o materstvo záujem, zadováž si dieťa s niekým iným.“ V mene slobody mimovoľne podporujeme rozkladný kultúrny trend, ktorý Martin Fendrich výstižne nazval „pornografizácia kultúry“. 
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite