Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán učiteľ žartuje o Čapkovi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Starý provokatér chcel podráždiť – a súdiac podľa reakcií sa mu to podarilo. Nemyslím nikoho z českej politiky, ale anglického bohemistu Roberta Pynsenta (74). Na začiatok školského roka sa to celkom hodí.

Pán učiteľ žartuje o Čapkovi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

emeritný učiteľ slovanských jazykov si už roky cielene pestuje povesť excentrického zabávača. Jazdieval sem už pred revolúciou a preložil celú produkciu komunistického ministra zahraničia Bohuslava Chňoupka (čo je dosť výstredné samo osebe). V roku 1984 podpísal protest troch britských akademikov proti udeleniu Nobelovej ceny za literatúru Jaroslavovi Seifertovi, podľa nich „majstrovi sentimentálnych táranín“. 

Podľa Pynsenta totiž literárny kritik hlavne nesmie nudiť. Preto v jednej svojej knihe vymyslel porovnanie Babičky Boženy Němcovej s Mein Kampfom (aj to bola „samozrejme trochu sranda“). A keď pred pár dňami dostal v Zlíne cenu za šírenie českej literatúry vo svete, poskytol pre Lidové noviny 24. augusta rozhovor s úderným titulkom „Na Čapkovi je všechno špatně“. Kto Pynsenta trochu číta, vie, že má na chudáka autora Dášenky dlhodobo ťažké srdce. V terajšom rozhovore ho vyhlásil za „maloburžoázneho autora“, ktorého dielo „nestojí za nič“. Predpokladám, že sa v Anglicku doteraz chichúňa, ako zase raz šokoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite