Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Daňové preťaženie

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Úvahy o „presune“ Petra Kažimíra na post guvernéra NBS zatieňujú problémy, ktoré by po ňom ostali. Tie nie sú celkom viditeľné aj preto, lebo ľudia nevedia, o akej časti ich zárobkov za nich rozhoduje štát.

Daňové preťaženie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aktuálne výsledky prepočtov European Investment Centre a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika ľuďom približujú, koľko ich stojí správa verejného sektora. Daňové bremeno na Slovensku dosiahlo v roku 2017 až 63 percent k priemerným mzdovým nákladom a stále rastie – oproti roku 2014 o 2,7 percentuálneho bodu.

Zamestnanec so mzdovými nákladmi 1 328 eur tak v minulom roku znášal bremeno všetkých daní vo výške 837 eur mesačne. Zostatok je 491 eur, teda 37 percent mzdových nákladov. O väčšine zarobených peňazí ľudí tak rozhodujú politici a technokrati. Zamestnanec preto v roku 2017 pracoval na príjmové a majetkové dane či dane zo spotreby 230 dní, teda takmer osem mesiacov. Deň daňového odbremenenia, odkedy by už neplatil nijaké dane a zarábal by iba na seba a svoju rodinu, tým pripadol na 20. augusta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite