Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Pasívna agresia v nás

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Hovorí sa, že najlepšie spoznáte cudziu krajinu cez vzťah. Ja si myslím, že je to presne naopak. Po dvoch rokoch chodenia s cudzincom konečne začínam chápať, čo znamená, keď sa povie – tá naša „slovenská povaha“. No nie je ňou pohostinnosť ani priamosť.

Objektívom Terezy Nvotovej: Pasívna agresia v nás Natália Ložeková / natalialozekova.sk

moja mama sa ma vždy, keď som na cestách, pýta: a akí sú? Má pod tým na mysli ľudí toho-ktorého štátu. Nikdy veľmi neviem, ako mám odpovedať, ľudia sú predsa všade všelijakí. Ako súčasť generácie, ktorá vyrástla s otvorenými hranicami, som sa vždy vnímala skôr ako obyvateľka Európy či sveta. No aj keď som sa vždy bránila nezmyselným národným stereotypom, nemohla som si nevšimnúť svoje nové slovné spojenie: pasívna agresia. 

Učia nás to od malička: Nehovor nahlas, čo chceš, to sa nepatrí. Konflikty sú zlé, radšej to v sebe potlač. Tichá domácnosť. Trucovanie. Ignorácia. Všetky tie návštevy s tyčinkami na stole, ktoré nikto zo slušnosti neje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite