Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

1968 a my

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

50. výročie augusta 1968 je veľká vec. A to, ako si ho pripomenieme, napovie veľa o budúcnosti našej krajiny. Lebo nejde o obyčajné výročie a udalosť, ale o našu slobodu.

1968 a my Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v Českej republike sa proruský prezident Zeman rozhodol výročie ignorovať a premiér Babiš múti vody rečami o tom, že na otázke, či boli okupanti Rusi alebo ktokoľvek iný, nezáleží. Invázia krajín a následná 22 rokov trvajúca vojenská okupácia pritom v sebe nesie dve z najdôležitejších poučení našej modernej histórie. Tým prvým je, že malé krajiny v strede Európy nemôžu byť nijakým mostom medzi Západom a Východom. A druhým, že byť západnou demokraciou je po všetkých stránkach (vrátane národnej suverenity) nepomerne lepšie.

Žiaľ, mnohí dnes prirovnávajú údajnú porobu Bruselom k sovietskej dominancii, NATO k Varšavskej zmluve a americké základne v Európe k tým, ktoré u nás postavili sovietski okupanti. Brežnev vlastne ani nebol Rus ale Ukrajinec, vravia iní – akoby za august 1968 mala niesť zodpovednosť dnešná Ukrajina.

Podobné hlúposti zahmlievajú kontinuitu medzi Brežnevovým Kremľom a tým pod vedením Vladimíra Putina. Iste, Sovietsky zväz dnes neexistuje. V očiach ruských predstaviteľov však pokračuje doktrína „obmedzenej suverenity,“ ktorú Brežnev definoval nasledovne: „Keď sa sily nepriateľské socializmu snažia zvrátiť vývoj v danej socialistickej krajine v smere znovunastolenia kapitalistického systému, prestane ísť len o problém ľudu tejto krajiny, ale ide o spoločný problém týkajúci sa všetkých socialistických krajín.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite