Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smrť troch vojakov

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Vpredu šiel afganský vojak, za ním traja Česi, tím uzatváral Američan s ďalším Afgancom. Z tieňa vystúpil 18-ročný mladík a pristúpil k nim. Na výzvy nereagoval. Vojaci zaujali obranné postavenie. Vtom sa mladík odpálil.

Smrť troch vojakov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

samovražedný útok sa stal v nedeľu 5. augusta v hlavnom meste afganskej provincie Parvan, v ktorej leží aj spojenecká základňa Bagram. Rotný Martin Marcin (36) a desiatnici Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) boli na mieste mŕtvi, ostatní ťažko zranení. Neurobili žiadnu chybu: bola to pripravená pasca na mieste, kde ich patrola vystúpila z obrneného vozidla. V tom sa podobá na útok z júla 2014, keď talibanský terorista zabil seba aj päť českých vojakov, ktorí sa práve bavili s dedinčanmi a ich deťmi (.týždeň č. 29/2014).

Keď v utorok vojenský špeciál priviezol telá troch padlých, na letisku čakali kardinál, prezident s premiérom a ministrom obrany – ale Česi tentoraz išli spontánne poďakovať. Pražské Víťazné námestie, kde sídli generálny štáb, sa zaplnilo stovkami ľudí. V rámci zbierky Vojenského fondu solidarity, ktorá je určená rodinám vojakov, sa počas dvoch dní vyzbieralo 2,7 milióna korún, teda cez stotisíc eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite