Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neliberálna pseudodemokracia

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Môžeme byť vďační, že žijeme v liberálnej demokracii – túto vetu počuť veľakrát. Môj problém je, že dnes už nevyjadruje podstatu reality, v ktorej žijeme.

Neliberálna pseudodemokracia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

k zahmlievaniu reality prispievajú aj uznávaní politológovia – možno aj preto, že im chýba každodenná skúsenosť s antiliberálnymi a nedemokratickými tendenciami v praktickej politike. Iste mi preto odpustia malý exkurz do ich politologickej „kapusty“.

Pojem „illiberal" sa zvykne používať na označovanie vývoja v krajinách, v ktorých vlády a politici s autoritárskymi sklonmi obmedzujú občianske slobody či inštitucionálne poistky na ich ochranu. Som však presvedčený, že v skutočnosti do tejto kategórie patrí aj mnoho krajín, ktoré zvyknú ukazovať prstom na vinníkov. Patria tam dokonca všetky vyspelé krajiny. Aj tie bez otvorených autoritárskych tendencií vrátane Slovenska. Prečo? 

Kvôli plazivému obmedzovaniu niektorých slobôd. Dostali sme sa do kože  povestnej žaby, ktorú varia tak pomaly, že si to nevšimne. Asi sa všetci zhodneme, že kľúčovým kritériom pre delenie krajín na liberálne a neliberálne je ich schopnosť vytvoriť priaznivý rámec pre rozvoj slobody. Podstatné však je, že občianske slobody sú neoddeliteľné od ekonomických slobôd. Krajiny možno považovať za liberálne vtedy, keď chránia rovnako tak občianske, ako aj ekonomické slobody. Ak občianske či ekonomické slobody obmedzujú, sú neliberálne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite