Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Nečinnosťou nedosiahneme morálny komfort

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Uloviť posledného žijúceho nosorožca svojho druhu. Vyvaľovať sa na sýrskej pláži v Tartuse, keď o pár kilometrov ďalej zúri šialená občianska vojna. Aké je to byť ignorant?

Objektívom Terezy Nvotovej: Nečinnosťou nedosiahneme morálny komfort David Goldman/AP Photo/SITA A to sme len na začiatku hororových udalostí, ktoré nás zasiahnu, keď sa roztopí arktický permafrost.

keď som bola malá, naivne som bola presvedčená, že keby som žila v dobách veľkej nespravodlivosti, určite by som nebola „ako oni” – tí, ktorí len tak prežívali a prihliadali katastrofám. O to väčší bol šok, keď som si nedávno uvedomila, že patrím práve medzi nich. Že som súčasťou a dôvodom najväčšej katastrofy ľudstva, no často mi nenapadá nič lepšie, než to vytesniť. 

Žiaľ, nie som jediná. Ako keby sa stal koniec nášho sveta nejakou otrepanou frázou, ktorá nudí už aj médiá. Síce informujú napríklad o šíriacich sa ohňoch, no to, čo ich naozaj spôsobuje, už nespomínajú. Klimatické zmeny spôsobené človekom. Ani tí najväčší klimatickí alarmisti nepredpovedali to, čo sa stalo iba v jedinom týždni tohto júla – tucty miest po celej zemi zachvátili rekordné teploty, v kanadskom Montreale zabili 50 ľudí, na sibírskom pobreží Severného ľadového oceánu asi tridsať, okrem toho 30 veľkých požiarov zachvátilo americký západ (pohybujúcich sa 10 000 futbalových ihrísk za hodinu), v Japonsku biblické dažde zaplavili územie, kde museli evakuovať 1,2 milióna ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite