Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako poraziť mafiánsky štát

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Odborári, pápež a lady Thatcher boli nepravdepodobní partneri, a predsa spolu porazili poľský komunizmus. Nejako podobne sa Slovensko môže dostať z Ficovho a Kaliňákovho mafiánskeho štátu.

Ako poraziť mafiánsky štát Natália Ložeková / natalialozekova.sk

presne pred 38 rokmi, v auguste 1980, sa začal v Leninových lodeniciach v Gdańsku štrajk, ktorý viedol k vzniku Solidarity, teda prvých nekomunistických odborov vo východnom bloku. Štrajk bol odpoveďou na zvyšovanie cien, ktorým sa režim snažil riešiť svoje záväzky po tom, ako si začiatkom 70. rokov bezbreho napožičiaval na medzinárodných trhoch. Plánovaná ekonomika už rásť nevedela a spolu s rastúcim bremenom dlhu priniesla hospodársku katastrofu.

Zvolenie populárneho poľského kardinála za pápeža v roku 1978, navyše dodalo ľuďom odvahu. Požiadavky odborárov boli už primárne politické a dovtedy prakticky nevysloviteľné: prepustenie politických väzňov a zastavenie prenasledovania ľudí na základe ich presvedčenia, sloboda tlače či legalizácia odborárskej činnosti mimo oficiálnych, komunistami schválených štruktúr.

Totalitný režim mal byť jediným autentickým hlasom pracujúcich, preto nepripúšťal opozíciu. Nesúhlas s ním bol prezentovaný ako výsledok buržoáznych predsudkov či imperialistickej propagandy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite