Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Vietnamka Alenka volila Smer

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Na Slovensku žije viac než sedemtisíc Vietnamcov. Takmer päťtisíc z nich má slovenské občianstvo, zvyšok má spravidla legálny pobyt. Vietnamská komunita u nás je známa svojou jednotnosťou, úsilím nevyčnievať a nebudiť pozornosť, dozvedela som sa z Atlasu komunít.

Prečo Vietnamka Alenka volila Smer Natália Ložeková / natalialozekova.sk

oveľa viac som sa dozvedela priamo od jednej nich vo vietnamskom bistre. „Voliť chodíte?“ „Áno. Vždy.“ „A koho volíte?“ „Smer.“ „Smer? Veď si mi vravela, že sa vám nepáči čo sa tu deje, ako vládnu.“ „Áno, ale oni spravili letáky po vietnamsky. To nik iný nespravil. Všetci sme ich volili.“

Odpoveď mojej vietnamskej známej, Aleny, ma zarazila. Jej rodičia prišli na Slovensko, keď mala 12 rokov. Keď mala sedemnásť, na otcovo meno získala živnosť a založila si eseročku. Otvorila si v Bratislave kozmetický salón. Dnes zamestnáva 27 ľudí. Okrem služieb krásy vedie aj gastronomické prevádzky. Všetci jej zamestnanci majú vietnamský pôvod. Väčšina z nich slovensky čo-to rozumie, ale nehovorí. Prišli sem až v dospelosti. Základná a stredná škola jej dali do výbavy slovenčinu, ktorá je v ich komunite nielen výhodou, ale aj obrovskou zodpovednosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite