Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Socializmus v hlavách

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Príslušnosť k Západu nezávisí od geografickej polohy, ale od myslenia a konania ľudí. Na Slovensku sme sa pred 29 rokmi zbavili socializmu, v niektorých hlavách však ostal – a do ďalších sa dostal.

Socializmus v hlavách Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dominantné kolektivististické videnie Slovákov potvrdil nedávno zverejnený prieskum Focusu pre Konzervatívny inštitút. Podľa neho je u nás čoraz viac tých, ktorí si myslia, že v socializme sa ľuďom žilo lepšie ako dnes – takmer 43 percent.

Ľudia podliehajú mýtom o socializme, spomienkovému optimizmu, relativizujú represívnosť režimu a preferujú istoty pred slobodou, ktorá je spojená s rizikami a vyžaduje zodpovednosť. Podľa prieskumu až 77 % súhlasí s tým, že za socializmu bol dostatok užitočnej práce, 

63 % s tým, že ľudia sa dožívali vyššieho veku, 59 % s tým, že socializmu sa hospodársky darilo a 45 % s tým, že nebol totalitným režimom...

Historické fakty to vyvracajú, napríklad viac ako polovičný prepad ekonomickej výkonnosti socialistického Československa oproti Rakúsku, o šesť rokov nižšia dĺžka života ľudí na jeho konci ako dnes a stovky popravených z politických dôvodov a zabitých pri odchode zo socialistického „raja“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite