Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Straste si prach z nôh

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Keď v roku 1981 postrelili amerického prezidenta Reagana, pred operáciou sa ranený prezident pozrel na tím pri operačnom stole a povedal: „Dúfam, že je medzi vami aspoň jeden republikán.“ Ktosi na to odtušil: „Pán prezident, teraz sme tu všetci republikáni.“

Straste si prach z nôh Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aj na Slovensku sme zažili situáciu, keď sa medicína zmenila na heroickú medicínu, len čo išlo o život prezidentov. Vtedy sa neúspech nepripúšťal a lekár musel za každú cenu zvíťaziť nad diagnózou. Ak to nešlo na Slovensku, muselo to ísť v Rakúsku. V stalinských časoch a krajinách to bola dokonca vec prežitia samotného lekára. Ak v boji s chorobou prominenta nezvíťazil, bolo s ním amen. 

„Nám kňazom zvlášť hrozí riziko ‚heroického apoštolátu‘. Evanjelizácia za každú cenu.“

No problém heroickej medicíny je údel mnohých lekárov aj v ich dnešnom nasadení. Rozhodnúť, že nastal čas s pokorou uznať, že liečbu treba nahradiť paliatívnou starostlivosťou, nie je pre nijakého lekára ľahká voľba.

Veriacim, a nám kňazom zvlášť, hrozí podobné riziko „heroického apoštolátu“. Evanjelizácia za každú cenu. Heroická medicína podľa českého doktora Radkina Honzáka vznikla vtedy, keď sa prestal liečiť pacient a začala sa liečiť jeho choroba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite