Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poriadok musí byť

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Nie tak dávno na sociálnych siatiach expandovala správa, ktorú prebrali aj ďalšie médiá. Japonský futbalový tím vypadol na majstrovstvách sveta. Po poslednom zápase vzorovo upratali svoju šatňu.

Poriadok musí byť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v šatni Japonci zanechali odkaz v jazyku usporiadateľov, v azbuke: „Spasiba.“ Ja som si v súvislosti s touto správou spomenul na moju dávnejšiu návštevu Japonska. Bol som v Tokiu a keď som ráno pozeral z okna, videl som na križovatku. Zasvietila zelená, chodci sa pohli ako jedna masa, zasvietila červená aj oranžová, stáli. Všetci do jedného. Úradníci oblečení v bielych košeliach a šedých alebo čiernych oblekoch. Všetko podľa pravidiel. 

V Japonsku dodržiavanie pravidiel a slušnosť udiera našincovi priam do očí. Na naše veľvyslanectvo prišiel pokyn, že odpadové koše treba vyniesť na ulicu do siedmej hodiny a o sedem tridsať sa smeti budú zberať. Pre Slovákov to automaticky znamená, že do pol ôsmej času na vyloženie nádob dosť. Raz sa stalo, že nádoby do siedmej vyniesli, občas sa stalo, že nádoby vyniesli pár minút po siedmej, či niečo pred pol ôsmou. Po pár prehreškoch voči pravidlu vynesenia nádob prišiel list z úradu, v ktorom boli upozornení  na nedodržiavanie nariadenia. Patričný úrad upozornili susedia. Pravidlá sú jasné dané, poriadok musí byť.

„Správanie politikov tiež nie je vždy ukážkou úctivosti. Darmo, ryba smrdí od hlavy.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite