Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve dámy, dva životy, dve nádeje

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Väčšina ľudí mala advokátku Dagmar Burešovú aj spisovateľku Martu Davouze rada. Nepoznali ich súkromie – len ich verejný obraz. Ale ten sa im páčil, povznášal ich a inšpiroval.

Dve dámy, dva životy, dve nádeje Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dagmar Burešovú si možno pamätajú aj čitatelia .týždňa z raných 90. rokov. Na fotkách s Františkom Mikloškom a Jánom Čarnogurským vyžarovala krehká zásadová dáma upokojujúci dojem, že všetko dobre dopadne. Málokto by hádal, že v tej dobe mala už vyše 60 rokov. Ako ponovembrová ministerka spravodlivosti vymenila predsedov súdov, potom do posledných federálnych volieb riadila český parlament – kým sa opäť nevrátila k advokácii a skautingu. Jej rodina vlastnila dom v patricijskej štvrti Ořechovka: priatelili sa s Havlovcami a štítili sa komunistov. Jej kancelária zostala starosvetsky malá, špecializovaná na pracovné právo a ujmy na zdraví. Za normalizácie obhajovala disidentov vyhadzovaných zo zamestnania. A tiež žalovala komunistického papaláša za klamstvá šírené o Janovi Palachovi: o tomto jej príbehu sa väčšina Čechov dozvedela až z filmu Hořící keř (2013), kde ju výborne zahrala Táňa Pauhofová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite